Bakkerij stilgelegd wegens vrijkomen asbest in broodoven

 
De Inspectie SZW heeft vrijdagochtend 5 februari een ambachtelijke bakkerij in het Gooi stilgelegd. In een broodoven was zwaar beschadigde asbestbeplating aanwezig  waardoor de kans groot was dat bakkers asbestvezels zouden inademen. Reden voor de Inspectie om deze vloeroven stil te leggen.
 
Een inspecteur van de ILT zag onlangs bij een inspectie deze betreffende oven en zag in de oven vermoedelijk asbest. Analyse van het materiaal bevestigde zijn vermoeden en hij gaf dit signaal door aan de Inspectie SZW. Een gespecialiseerde asbest inspecteur heeft vanochtend de bakkerij gecontroleerd.
 
De inspecteur constateerde inderdaad dat in de oven zwaar beschadigde asbestplaten zichtbaar waren en dat asbestvezels in de oven vrij kunnen komen. De bakkers die deze oven gebruiken kunnen hierdoor asbestvezels inademen wat kan leiden tot asbestkanker. Ook sluit de inspectie niet uit dat er asbest  op de broodjes terecht kan komen.
 
Uit het onderzoek bleek verder dat de bakker al in 2003 op de hoogte was  van het feit dat hij in zijn bedrijf diende te laten nagaan of er asbest aanwezig was in o.a. zijn apparatuur zodat voorkomen wordt dat personen worden blootgesteld aan asbest.
 
De Inspectie SZW heeft de bakker in ieder geval opgedragen de oven niet meer te gebruiken tot hij deze ‘veilig’ heeft gemaakt en de Inspectie SZW beraadt zich nog op eventuele vervolgstappen.
Bron Rijksoverheid