Beroemde slechtvalk van Beleef de Lente neergeschoten

Het slechtvalkvrouwtje S2, beroemd door de webcams van Beleef de Lente, is afgelopen eind juli gewond aangetroffen in de gemeente Gemert. De vogel is ernstig gewond aan een vleugel. Op röntgenfoto’s bleek een hagelkorrel zichtbaar, ook is de vleugel op meerdere plekken gebroken. Al sinds 2007 volgen miljoenen mensen het wel en wee van S2 tijdens het broedseizoen voor de camera’s van Beleef de Lente, het webcamproject van Vogelbescherming Nederland.

Het gewonde vrouwtje is  door Vogelwerkgroep Gemert naar een gespecialiseerde dierenarts gebracht. Deze constateerde na onderzoek meerdere breuken aan een vleugel en trof ook hagel aan.  S2 wordt geopereerd, om de verwondingen verder te onderzoeken en mogelijk te herstellen. Volledig herstel van het slechtvalkvrouwtje zal lastig zijn, de mogelijkheid bestaat dat ze nooit meer zal kunnen jagen.

Het slechtvalkvrouwtje S2, vernoemd naar het ringnummer om haar poot, kwam voor het eerst in 2007 in beeld. De emoties bij de bezoekers van de webcams liepen hoog op toen S2 als indringster voor de camera het vrouwtje bij haar kuikens verjoeg. Het jongste kuiken stierf daarbij van de honger. Ze verbaasde vervolgens vriend en vijand door toch nog twee van de kuikens zelf groot te brengen. In de jaren daarna kreeg ze zelf heel wat kuikens voor de camera, die ze met succes groot bracht. Ook dit seizoen vlogen er weer drie jongen uit.

Wie het vrouwtje neergeschoten heeft, is nog niet duidelijk. De Vogelwerkgroep Gemert heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie, die de zaak onderzoekt. Het doden van roofvogels is in ons land ten strengste verboden, toch worden er jaarlijks veel roofvogels gedood en nesten vernield. Vogelbescherming Nederland blijft er bij de overheid op aan dringen meer te controleren in het veld.
Bron: Vogelbescherming Nederland