VROM-Inspectie controleert op energieverbruikseisen verlichting

De VROM-Inspectie (VI) gaat in het najaar van 2011 bij producenten en importeurs van verlichting voor huishoudelijk gebruik na of hun producten voldoen aan Europese energieverbruikseisen. Producenten moeten kunnen aantonen dat hun producten aan de Europese eisen voldoen. Als producten niet aan die eisen voldoen, mogen ze niet op de markt worden gebracht.

De Europese Commissie stelt op basis van de Ecodesign-richtlijn milieueisen aan energiegerelateerde producten die veel worden verkocht en een grote impact op het milieu hebben. Dat moet ervoor zorgen dat er energiezuiniger producten op de markt komen.
Zo worden eisen gesteld aan het energieverbruik in de standby-stand van elektrische toestellen en aan huishoudelijke verlichting. Daardoor mogen bijvoorbeeld vanaf 1 september 2011 geen gloeilampen van 60 Watt meer op de Europese markt gebracht worden. Eerder werden de 100 en 75 Watt gloeilampen al uitgebannen.
Controle op de naleving van de regels is belangrijk om een gelijk speelveld voor bedrijven te creƫren. De eisen gelden niet alleen voor Europese producenten maar ook voor de import van producten van buiten Europa. Omdat het om een breed veld van toepassingen gaat, maakt de VROM-Inspectie gebruik van tips uit de markt. Melden van mogelijke overtredingen kan via www.vrominspectie.nl/onderwerpen/milieu/ecodesign. Voor meer informatie over de regelgeving: www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/ecodesign