Wolf nu ook gesignaleerd op de Veluwe

Deze week spraken verschillende wandelaars boswachter Harald van den Akker van Natuurmonumenten aan met de melding dat ze een wolf hadden gezien in het Natuurmonumentengebied de Ramenberg op de Veluwe. ‘Helaas hadden zij geen foto’s en kan ik de aanwezigheid niet bevestigen, maar ik hou er zeker rekening mee dat het klopt’, aldus Harald. ‘De wolf bepaalt zelf of ie komt of niet, en wanneer, maar het dier is wat Natuurmonumenten betreft welkom in Nederland’.

Wolf is welkom
Er woedt na de eerste berichten over een mogelijke wolf in het Gelderse Duiven een discussie of de wolf welkom is op Nederlandse bodem. Natuurmonumenten wijdt aandacht aan deze kwestie in het net uitgekomen ledenblad Natuurbehoud. En roept via de eigen site leden en niet-leden op hun mening te geven over deze kwestie. Ook op diverse social media leeft de komst van de wolf. Uit de reacties blijkt dat het overgrote deel van de mensen positief staat tegenover de terugkeer van de wolf op Nederlandse bodem. Natuurmonumenten heeft op haar website een speciale pagina gelanceerd om de wolf welkom te heten. Wie meer wil lezen over de wolf, de laatste ontwikkelingen wil volgen of ervaringen wil delen kan terecht op www.natuurmonumenten.nl.

Goed nieuws
Als één of meer wolven zich hier vestigen, dan is dat de kroon op het Nederlandse natuurbeleid. Het betekent dat de natuur zo ‘robuust’ is dat ook de wolf zich hier weer thuis voelt. Ecologisch gezien is de terugkeer van zo’n roofdier heel waardevol. Ecosystemen functioneren daardoor weer beter. Wolven doden met name oude, jonge en zwakke dieren. Zo’n “toppredator” ontbreekt in Nederland.

Bron: Natuurmonumenten.