Douane onderschept 2578 dode zeepaardjes op Schiphol

27-01-2012 - De Douane heeft afgelopen zaterdag een reiziger staande gehouden. De reiziger had in haar koffer 2578 dode zeepaardjes verstopt.
Het gaat om een 39 jarige vrouw uit Peru. Ze zat op een vlucht uit Lima en was op doorreis naar Hongkong. Bij controle van haar transferbagage trof de Douane de dode zeepaardjes aan. De vrouw is bij de gate opgewacht en aangehouden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze passagier overgenomen om verder onderzoek te doen in deze zaak. De vrouw vertelde dat ze de zeepaardjes op de markt in Lima had gekocht. Het vermoeden bestaat dat ze gebruikt zouden worden als ingrediënt in Traditionele Chinese Medicijnen (TCM). De vrouw is in verzekering gesteld. Na betaling van een transactie heeft ze haar weg kunnen vervolgen.
Zeepaardjes zijn een beschermde diersoort en er zijn regels voor de handel. De (commerciële) handel van meer dan 30.000 beschermde soorten planten en dieren wordt gereguleerd met vergunningen en certificaten. Dat is geregeld in het CITES-verdrag , een internationaal verdrag ondertekend door zo’n 180 landen, waaronder Peru en de EU lidstaten. Wanneer iemand zich niet aan de regels houdt, treden de Douane en de NVWA hiertegen op.
Bron: Rijksoverheid