Dierenbescherming ernstig teleurgesteld in 'visieloze' nota Bleker

24-02-2012 - De Dierenbescherming is ernstig teleurgesteld over de inhoud van de Nota Dierenwelzijn en Diergezondheid, die staatssecretaris Bleker van EL&I donderdagmiddag publiceerde. Volgens de organisatie is het een visieloos document vol open deuren.

Dat het schoppen en dumpen van dieren bij wet verboden zou moeten worden en stevig aangepakt is hiervan wel het meest in het oog springende voorbeeld, aldus de organisatie.

Naar het document werd door de Dierenbescherming maandenlang uitgekeken. Gehoopt werd op een document dat het leven van dieren structureel zou verbeteren. "Niets is helaas minder waar. Van deze nota wordt geen dier beter. De staatssecretaris legt de verantwoordelijkheid bij bedrijven en consumenten, zelf wil hij niks doen aan het verbeteren van de situatie voor dieren.", aldus directeur van de Dierenbescherming Frank Dales in een eerste reactie.

In de nota staat dat staatssecretaris Bleker een betere omgang met dieren wil. Dat gaat hij volgens Dales niet bereiken met deze nota. "Als voorbeeld noemt de staatssecretaris de paarden. De sector zou het goede voorbeeld geven door zaken zelf te regelen. Maar in werkelijkheid gebeurt er al vijf jaar niets.", aldus de directeur.

Ook slaagt de staatssecretaris er volgens de Dierenbescherming niet in beloftes van zijn voorganger Verburg in te lossen. Zo zou de overheid regels maken voor de huisvesting van melkvee. Maar dat doet hij niet, de staatssecretaris legt de verantwoordelijkheid hiervoor nu volledig bij de sector. Dales: "Een zelfde beeld (zelfregulering) komt terug bij alle vormen van dierhouderijen"

De Dierenbescherming gaat de Tweede Kamer en de staatssecretaris haar kritiek in een uitgebreide reactie laten weten. Frank Dales: "Ik ken de staatssecretaris als iemand die goed luistert naar organisaties als de onze. Dus ik ga er vanuit dat uiteindelijk de situatie voor dieren ondanks deze nota toch gaat verbeteren."
Bron: ANP