Vondst dennenhoutaaltje in verpakkingshout uit Portugal

28-09-2012 - In verpakkingshout uit Portugal is bij een bedrijf in Oosterhout een vondst gedaan van het zeer schadelijke dennenhoutaaltje.
Ook eerder zijn in Nederland en andere landen vondsten gedaan van aan het dennenhoutaaltje verwante aaltjes in zendingen schors uit Portugal. Dat schrijft staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer over vondsten van diverse schadelijke organismen.
Onvoldoende behandeling dennenhoutaaltje door Portugal
De vondsten duiden erop dat het materiaal in Portugal niet de vereiste behandeling heeft ondergaan. Of dat deze behandeling niet effectief is geweest. Zendingen van leveranciers waarin de aaltjes zijn gevonden, worden daarom door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vastgelegd en bemonsterd. Bij besmettingen wordt het materiaal teruggestuurd, vernietigd of alsnog behandeld.
Grote schade door dennenhoutaaltje
Het dennenhoutaaltje heeft grote schade aangericht in met name Portugal. Hier zijn hele bosgebieden gekapt om het aaltje te bestrijden. Als het dennenhoutaaltje in een Nederlandse boom wordt gevonden, moeten op grond van Europese regels ingrijpende uitroeiingmaatregelen worden getroffen.
Bron: EL&I