Noord-Brabant: Dierenopvang gesteund door Staten

09-12-2012 - De provincie Noord-Brabant maakt de komende 3 jaar geld vrij voor de ondersteuning van een Brabantbrede organisatie voor opvang van inheemse dieren in nood.
Provinciale Staten hebben hiertoe met een kleine meerderheid een voorstel van de Partij voor de Dieren aangenomen, waarmee de provincie centra voor dierenopvang gaat ondersteunen.
Het gaat daarbij om dieren zoals vogels, egels en vleermuizen. Tijdens een eerdere stemming waren de Staten verdeeld. De teller bleef op 16 november 2012 steken op 27 stemmen voor en 27 stemmen tegen. De herstemming tijdens de vergadering van 7 december 2012 eindigde in 28 voor en 25 tegen. VVD, CDA en D66 waren tegen het voorstel.
Provinciale taak
De discussie draaide niet om het belang van het werk van de dierenopvang, maar om de vraag of financiering van de opvangcentra een provinciale taak dan wel een taak van het Rijk zou moeten zijn.
Aanleiding voor dit voorstel is het feit dat opvangcentra aan nieuwe kwaliteitseisen moeten voldoen. Met dit besluit is € 300.000 gemoeid. Daarnaast draagt de provincie jaarlijks € 115.000 bij in de vorm van een co-financieringsconstructie en wordt € 35.000 gereserveerd voor vervoerskosten.
Bron: provincie Noord-Brabant