Airsoftwapens toegestaan

10-01-2013 - Niet van echt te onderscheiden airsoftwapens worden onder voorwaarden toegestaan. Met ingang van 15 januari krijgt de Wapenwetgeving een aanpassing voor zogeheten airsoftapparaten.
Nederland was een van de weinige landen in Europa waar dit soort wapens verboden was. Doordat ze op echte vuurwapens lijken, zijn ze ook te gebruiken voor bedreiging. Na een jarenlange maatschappelijke lobby is de wetgeving nu aangepast.
Luchtdrukwapens
‘Die aanpassing gaan we ook als politie merken’, stelt Yme Joustra, voorzitter van het Landelijk Platform Vuurwapens. ‘In de wet wordt gesproken over airsoftapparaten, maar feitelijk zijn het luchtdrukwapens. Dat betekent dat een groot scala van op echte vuurwapens lijkende luchtdrukwapens nu onder voorwaarden worden toegestaan. De belangrijkste van die voorwaarden zijn: het lidmaatschap van een door de minister erkende vereniging (de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging) en een beperkte maximum schotkracht.
Alert 
blijven
Yme vervolgt: 'Dus tref je iemand met zo’n wapen aan, check dan onder meer of hij lid van de airsportvereniging is. Loopt iemand opzichtig met zo’n realistisch imitatiewapen rond - wat absoluut niet de bedoeling kan zijn, blijf dan in elk geval voorzichtig en alert.’
Beheersbaar
Yme: ‘Het blijven luchtdrukwapens en ze zien er realistisch uit. Samen met paintball hoort de airsoftsport bij de maatschappelijke ontwikkeling. Daar kunnen we niet omheen en dat moet je ook niet willen bestrijden. Pas de wet- en regelgeving aan en zorg dat mensen hun sport kunnen beoefenen, maar wel op zo’n manier dat het beheersbaar en veilig voor de samenleving is.’
Bron: politie