Beschermde vogels gered uit handen vogelvanger

15-06-2013 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op donderdag 11 juli  bij een man in Enschede circa 250 beschermde inheemse vogels gered die opeengepakt zaten in kleine volières.
Inmiddels zijn in opdracht van de Officier van Justitie de 173 Sijzen en 45 Putters vrijgelaten. Ook de 15 Vinken, 4 Groenlingen, 4 Kneuen en 2 Goudvinken vliegen weer vrij rond. 3 vogels waren er zo slecht aan toe dat ze niet losgelaten konden worden, deze zijn naar een opvangadres gebracht. Deze vogels worden zodra dat kan in de natuur vrijgelaten. In de volières werden ook 4 dode vogels aangetroffen.
De zaak is aan het rollen gebracht door een tip die de politie doorspeelde naar de NVWA. De NVWA treft wel vaker beschermde vogels aan die illegaal gevangen zijn, maar dit grote aantal is opzienbarend.
Alle vogels die in het wild voorkomen in de Europese Unie zijn beschermd. Alleen als beschermde vogelsoorten een passende gesloten pootring hebben kan een eigenaar aantonen dat de dieren legaal zijn gekweekt en niet zijn gevangen. Zowel het vangen als het in bezit hebben van beschermde soorten is verboden volgens de Flora- en faunawet.
Bron: NVWA