KNJV pleit voor meer ruimte jagers in ganzenbeheer

20-07-2013 -Meer dan 2400 jagers actief in landelijke ganzentelling.  
In heel Nederland zijn vandaag de zeven meest voorkomende ganzensoorten in kaart gebracht.
Meer dan 2400 jagers telden mee in deze jaarlijkse inventarisatie. Daarmee levert de Koninklijke Nederlands Jagers Vereniging (KNJV) ca. 80% van de mankracht voor deze operatie waaraan ook organisaties als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en SOVON meewerken. 

Het zal nog weken duren voordat alle tellingen zijn gecontroleerd en ingevoerd in het Nederlands Wild Registratie Systeem, maar de eerste indruk - op basis van een belronde - is dat de sterke groei van de aantallen ganzen zich voortzet. Er zijn er inmiddels weer veel meer ganzen dan de eerder getelde 400.000. Samen richten ze veel schade aan in de natuur. 

Henk Melissant heeft een boerderij in Goudswaard. Hij jaagt en is natuurmens in hart en nieren. ‘Een sprinkhanenplaag is er niets bij’ stelt hij. ‘De ganzen vreten vele hectares weiland helemaal kaal. Ik kan geen vee meer houden omdat er simpelweg geen gras meer groeit. In Zuid Holland waren in 2007 ca. 100.000 ganzen. En ondanks het feit dat ca. 25 % per jaar wordt geschoten, zitten we nu al op meer dan 150.000 stuks. In Zuid Holland alleen richten ze voor miljoenen Euro’s schade aan’. 

De KNJV deelt de zorg van veel agrariërs over de veel te grote aantallen ganzen. Van de aangerichte schade wordt maar een deel door de overheid vergoed. Bovendien is er sprake van groeiende onveiligheid rond vliegvelden. Een opstijgend of dalend vliegtuig dat in een vlucht ganzen terechtkomt, kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. 

‘In feite is er maar één realistische oplossing’, stelt Douwe Boersma, directeur van de KNJV, ‘zoals VVD en SGP al voorstelden tijdens het ganzendebat in de Tweede Kamer zou je de gans weer op de wildlijst moeten plaatsen. Dat betekent dat er in heel Nederland door een kleine 30.000 jagers op een verantwoorde manier op ganzen kan worden gejaagd. Je maakt dan optimaal gebruik van de ervaring en vaardigheden van de jagers en kunt snel reageren op de dynamiek van de natuur. Dat was vroeger ook zo en toen bleef de ganzenstand op een aanvaardbaar niveau. Ons standpunt betekent overigens niet dat we het bestaande Ganzenakkoord verwerpen. We houden ons aan die afspraken en werken loyaal mee aan de uitvoering ervan’.
Bron:ANP