Palingstroper betrapt met 3.200 kilo illegale paling

10-10-2013 - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, It Fryske Gea en de Provincie Friesland hebben op woensdagmiddag een stroper betrapt met 300 kilo illegaal gevangen paling. Tijdens een gezamenlijke actie zagen de inspecteurs de stroper een bewaarzak met paling in het water neerleggen.
De paling is in beslag genomen en meteen levend in het water teruggezet. Op donderdagmiddag zijn nog 7 bewaarzakken met circa 2.900 kilo illegaal gevangen paling in beslag genomen en levend in het water teruggezet. De totale hoeveelheid komt hiermee op 3.200 kilo.
De stroper, een beroepsvisser, en 2 andere verdachten zijn in opdracht van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie aangehouden voor verhoor en in verzekering gesteld. Het illegaal in bezit hebben van levende paling is een overtreding van de Flora- en Faunawet. Op dit misdrijf staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.
Om de palingstand te beschermen is het tussen 1 september en 30 november verboden om op paling te vissen. De stroper en de 2 andere verdachten overtraden het vangstverbod door toch paling te vangen en deze in bewaarzakken tot na 30 november in leven te houden.
Bron: NVWA