Konijn meest aangereden dier

12-04-2014 - Per jaar leggen vele duizenden konijnen het loodje op en naast de Nederlands wegen. Dat is een enorm aantal.
Maar niet alleen konijnen zijn de klos, maar ook duizenden egels, hazen, huiskatten en reeën vinden de dood in ons drukke verkeer.
In Nederland wordt jaarlijks een groot aantal dieren doodgereden. Boven aan in de Top 5 van dieren die het vaakst omkomen in het verkeer staat het konijn, met zo’n  13.000 slachtoffers. Gevolgd door de egel. Zo’n 12.500 van deze dieren komen per jaar om in het verkeer. Het verdedigingssysteem van de egel, oprollen tot een balletje, werkt helaas niet tegen auto’s.  Op nummer drie vinden we de haas met 9800 aanrijdingen per jaar. Ook zo’n 7800 huiskatten vallen ten prooi aan voorbij razende auto’s. Een aantal van 4000 reeën dat per jaar de weg over wil steken  haalt de overkant niet.
Versnippering
Oorzaak van de vele dierenslachtoffers in het verkeer is de versnippering van de natuurgebieden in Nederland. Natuurgebieden liggen niet aaneengesloten en worden gescheiden door drukke wegen. Om deze versnippering tegen te gaan en natuurgebieden met elkaar te verbinden, worden er steeds meer ecoducten aangelegd. Dit zijn bruggen die dieren veilig van het ene natuurgebied naar het andere moeten laten oversteken. Nederland telt op dit moment zo’n dertig ecoducten. De effectiviteit van deze ecoducten is echter nog nooit aangetoond.
Gevaarlijk
Het is niet alleen vervelend voor de dieren zelf en de biodiversiteit, maar er kunnen ook nare ongelukken ontstaan door overstekende dieren. Een behoorlijk aantal ongevallen ontstaat door het plotseling oversteken van dieren. Het gaat dan niet alleen om daadwerkelijke aanrijdingen met dieren maar ook om auto’s die uitwijken of plotseling remmen en daardoor bijvoorbeeld tegen een boom rijden. In de afgelopen jaren zelfs een aantal gevallen met dodelijke afloop voor de bestuurder.
In het geval van aanrijding
Wie moet er voor de kosten van de schade opdraaien bij een aanrijding met een dier?  Wanneer je een WAplus of een Allrisk verzekering hebt wordt schade door overstekend wild door je verzekeraar vergoed. De schade moet dan wel zijn ontstaan door een directe botsing met het dier en dus niet door een uitwijkmanoeuvre. Marlies Drees van goedkoopsteautoverzekering.net licht toe: ‘De situatie is anders wanneer het gaat om een huisdier of bijvoorbeeld een loslopende koe of paard. De eigenaar van het dier is altijd aansprakelijk en moet de kosten op zich nemen’. Het voorkomen van een aanrijding is natuurlijk het meest prettig voor iedereen. Verminder je snelheid in bosrijke gebieden en let extra goed op na zonsondergang.