Vishandelaar verdacht van handel in met dioxine besmette wolhandkrab

De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben dinsdag in een strafrechtelijk onderzoek het bedrijf van een vishandelaar in Urk doorzocht. Het bedrijf en de directeur worden ervan verdacht internationaal te handelen in wolhandkrab die is gevangen in dioxinewater. Die krabben kunnen een te hoog dioxinegehalte hebben, wat risico’s voor de volksgezondheid kan opleveren.
 
Het vermoeden is dat de handelaar honderden kilo’s wolhandkrab heeft afgenomen van vissers, terwijl hij wist dat de krab in dioxinewater werd gevangen. Toch zou hij de afnemers niet op de risico’s hebben gewezen. In Italië is onlangs een partij levende wolhandkrab aangetroffen die ernstig verontreinigd was met dioxine. Deze wolhandkrab was afkomstig van de vishandelaar uit Urk en bestemd voor menselijke consumptie. De partij is uit de handel genomen.
 
In het onderzoek door de politie en de NVWA werd op 24 november al een 49-jarige visser aangehouden.
 
Vangstverbod
De wolhandkrab leeft in zoete wateren zoals de Biesbosch. Voor de voortplanting trekt de wolhandkrab via de rivieren stroomafwaarts naar de kust, waaronder het kustwater voor de Haringvlietsluizen nabij de haven van Stellendam. De Biesbosch, de benedenrivieren en het kustwater voor de Haringvlietsluizen zijn aangewezen als dioxinewater, waar het sinds 2011 verboden is om wolhandkrab te vangen. De trek voor de voortplanting van de wolhandkrab vindt vanaf half september plaats. De overheid compenseert sinds het vangstverbod de vissers die hierdoor inkomensverlies lijden.
 
Ondermijnen van vertrouwen in voedselveiligheid
Met de illegale handel in wolhandkrab zijn forse winsten te behalen. De illegale handel in wolhandkrab uit dioxinewateren werkt concurrentievervalsend en het kan risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengen. Fraude ondermijnt het vertrouwen dat consumenten moeten kunnen stellen in de veiligheid van voedsel. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid hiertegen op.
Bron: FP