Niet alle souvenirs zijn een prettige herinnering

Een leuk ivoren beeldje, slangenleren tas of een mooi stuk koraal. Op de buitenlandse bestemmingen zijn ze vrij te koop, maar toch mogen ze de grens niet over. Veel souvenirs zijn namelijk gemaakt van beschermde soorten planten of dieren.
Jaarlijks moeten meer dan 500 zendingen worden achtergelaten. Het is daarom goed om bij het shoppen in het achterhoofd te houden dat (delen van) beschermde dieren en planten niet zomaar mogen worden verhandeld, vervoerd, verzameld of gehouden. Hiervoor hebben overheden van 181 landen, waaronder de Nederlandse, regels en afspraken gemaakt en vastgelegd in het CITES-overeenkomst. Dit moet ervoor zorgen dat bedreigde dieren en planten niet uitsterven.
 
Invoer verboden
Het is daarom verboden om bedreigde dier- en plantensoorten (of delen daarvan) mee te nemen en in te voeren in Nederland. Ook souvenirs uit een vakantieland vallen onder de CITES wetgeving. Bijvoorbeeld een handgesneden ivoren beeldje. Het feit dat dit voorwerp in het vakantieland gewoon op de markt of  in een winkel te koop was, betekent niet dat het zo maar meegenomen mag worden naar huis. Bij invoer in Nederland zal de douane dit in beslag nemen en een proces-verbaal opmaken. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als opzet vermoed wordt, kan dit zelfs leiden tot vervolging door het Openbaar Ministerie.
 
Een aantal voorbeelden van zaken die niet mogen worden ingevoerd:
- exotische planten, zoals orchideeën en cactussen
- apen, slangen, varanen en vele andere tropische dieren
- koraal en schelpen
- alle producten en artikelen die van bedreigde planten en dieren worden gemaakt.                
- siervoorwerpen van koraal of ivoor
- haarkammen van schildpaddenschild
- armbandjes gemaakt van olifantenhaar
- traditionele Chinese medicijnen en pleisters (Hierin zijn vaak delen van beschermde planten of dieren verwerkt.)
 
Beperkt meenemen
Een aantal artikelen dat onder de CITES-regels valt mag men zeer beperkt meenemen. Voorbeeld hiervan is de doopvontschelp. Hiervan mag men maximaal drie stuks invoeren. Het complete overzicht van verboden zaken en uitzonderingen daarop is te vinden op de website van RVO.nl.
 
Legaal invoeren
Om beschermde dier- en/of plantensoorten legaal mee te kunnen nemen is een CITES-uitvoervergunning of een CITES-wederuitvoercertificaat vereist. Deze documenten worden afgegeven door de bevoegde autoriteiten van het land waar de artikelen gekocht zijn. De Nederlandse ambassade in dat land weet welke autoriteit dat is. In de meeste gevallen is ook een CITES-invoervergunning nodig. Deze wordt afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
 
Meer informatie
Meer informatie over het CITES-verdrag en de in- en uitvoer van beschermde soorten is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Over het CITES-verdrag en beschermde soorten:
 
Over het in- en uitvoeren van beschermde soorten:
 
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de regeling uit voor het ministerie van Economische Zaken. Daarmee levert ons land een bijdrage aan de instandhouding van bedreigde dieren- en plantensoorten.
Bron: Rijksoverheid