Nederland organiseert internationale conferentie tegen stropen

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken organiseert februari volgend jaar een internationale conferentie over wildlife crime in Nederland. Dat maakt Dijksma vandaag bekend in een speech bij de installatie van de Wildlife Justice Commission. Een nieuwe commissie die regeringen zal ondersteunen in het opsporen en berechten van stropers.
 
Dijksma: "Stropers die jagen op neushoorns en olifanten, worden met de komst van deze nieuwe commissie zelf opgejaagd. Nederland helpt op deze manier stropen te stoppen. Tijdens de internationale conferentie slaan landen de handen ineen om iconische dieren die niet van de wereld mogen verdwijnen te beschermen."
 
Conferentie
Op de agenda van de aangekondigde conferentie staat onder andere het stimuleren van de lokale economie in landen als Kenia, Botswana en Tanzania. Bijvoorbeeld door landbouw in deze landen te versterken en voor alternatief inkomen te zorgen. Zo vermindert de behoefte om te stropen. Een ander onderwerp dat op de agenda van de conferentie staat, is het werk van de Wildlife Justice Commission. Zij gaan landen helpen bij het opsporen en berechten van stropers door het samenstellen van juridische dossiers. Het opbouwen van dergelijke dossiers kost tijd en menskracht en dat hebben veel landen waar stropers actief zijn niet. De staatssecretaris stelt voor de Wildlife Justice Commission 150.000 euro beschikbaar.
 
Illegale handel
De laatste jaren worden steeds meer grote ladingen ivoor onderschept. In 2013 werden  voor het eerst meer zendingen in Afrika dan in Azië onderschept. Hiervan was 80 procent afkomstig uit  Kenia, Tanzania en Oeganda. Nederland draagt op meerdere manieren bij aan de bestrijding van deze illegale handel. De staatssecretaris ondersteunt zes projecten die het doden van wilde dieren tegengaan. Van het African Elephant Fund dat werkt aan veilige leefgebieden voor olifanten, en een project dat het scannen van containers in de haven van Mombasa mogelijk maakt, tot een pilot van het Nederlands Forensisch Instituut waarbij lokale rangers in Botswana worden opgeleid om crime scenes te onderzoeken. Dit succesvolle project wordt nu verder uitgebreid. Zo’n 350 rangers gaan dit trainingsprogramma volgen waarbij ze zowel theorie als praktijklessen zullen volgen.
Bron: Rijksoverheid