Beroepsvisser uit Yerseke in kraag gevat

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze week een beroepsvisser uit Yerseke in de kraag gevat. Dit gebeurde toen inspecteurs van de NVWA in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een gerichte controle op de vistuigen van de visser uitvoerden.
Daarbij bleek dat de visser zonder ontheffing in de Oosterschelde nog steeds met verboden vistuig aan het vissen was en daar niet mee wilde stoppen. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.
 
Omdat de beroepsvisser in kwestie na meerdere waarschuwingen niet wilde meewerken aan het verwijderen van het verboden vistuig, hebben de inspecteurs 10 kubben in beslag genomen. Kubben zijn vistuigen waarmee paling, krab of kreeft kan worden gevangen. De bijvangst in de kubben, waaronder 8 kreeften, zijn in de Oosterschelde teruggezet.
 
Achtergrond
De periode van 1 september tot 1 december geldt landelijk als een gesloten periode waarin niet mag worden gevist om paling de tijd te geven om te herstellen. Vissen met bepaald vistuig zoals kubben, is in deze periode verboden. Beroepsvissers en onderzoekers kunnen ontheffing krijgen voor dit verbod. De ontheffing van de geverbaliseerde visser was wegens het veelvuldig overtreden van de regels ingetrokken.
Bron: NVWA