Kippen doodgevroren bij langeafstandstransport uit Polen

De dierenartsen op slachthuizen en de inspecteurs van vervoersteams van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn vanwege de winterse weersomstandigheden de afgelopen dagen extra alert geweest op het welzijn van dieren tijdens langeafstandstransporten. Hierbij hebben inspecteurs opgetreden tegen 2 kippentransporten uit Polen omdat een deel van de kippen onderweg was doodgevroren.
 
Het ging om 2 transporten met ruim 8.000 kippen die vanuit Polen waren vervoerd naar een slachthuis in Nederland. Toen de kippen op woensdag 6 januari aankwamen op het slachthuis bleek dat 200 kippen de reis niet hadden overleefd. Een groot deel van deze 200 kippen was onderweg doodgevroren. Daarnaast had de transporteur de maximale reistijd voor pluimvee overtreden.
Inspecteurs van de NVWA hebben op vrijdag 8 januari opnieuw een controle uitgevoerd bij 2 kippentransporten die aankwamen bij dit slachthuis. Toen bleek dat dezelfde Nederlandse transporteur zich wederom niet had gehouden aan verplichte rij- en rusttijden voor dieren. Het bedrijf had nu wel extra zware zeilen over de veewagens gespannen om de dieren tegen bevriezing te beschermen.
Transporteurs moeten ervoor zorgen dat dieren tijdens transport voldoende worden beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Daarnaast moeten zij zich ook bij gladheid en andere extreme weersomstandigheden houden de maximale reistijden voor dieren. De NVWA ziet hier op toe en legt bedrijven die zich niet aan de regels houden een bestuurlijke boete op.
Bron: NVWA