Ophokplicht voor commercieel gehouden vogels

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft op 9 november 2016 voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. Deze maatregel wordt uit voorzorg genomen nadat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen.
Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen die vermoedelijk hoogpathogene vogelgriep hebben. Op dit moment worden de dieren verder onderzocht.
 
Maatregelen
De maatregel wordt genomen op advies van deskundigen om te voorkomen dat in Nederland bedrijven besmet raken. Ook in delen van Duitsland is een ophok- en afschermplicht ingesteld. De staatssecretaris roept de pluimveebedrijven dringend op extra hygiƫnemaatregelen te nemen. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers aan een pluimveebedrijf.
 
De staatssecretaris heeft aan het Erasmus Medisch Centrum gevraagd om dit najaar een aantal specifieke soorten levende wilde watervogels actief te monitoren. Dit kan extra informatie opleveren over de verspreiding van het H5N8 virus in de Nederlandse wilde watervogelpopulatie.