Mogelijke exportfraude bij paarden, NVWA-IOD doorzoekt panden handelaar

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) doet onder leiding van het Functioneel Parket onderzoek naar vermoedelijke fraude bij de export van paarden naar Mexico.
In verband met dit onderzoek hebben rechercheurs van de NVWA-IOD op dinsdag 6 december de woning van een paardenhandelaar en 3 bedrijfslocaties in het noordoosten van Nederland doorzocht. Daarbij hebben zij onder meer bedrijfsadministratie in beslag genomen.
De handelaar wordt verdacht van grootschalige vervalsing van documenten die nodig zijn bij de veterinaire keuring van paarden. Zo’n keuring is verplicht bij de export van deze dieren. Een dierenarts onderzoekt bij de keuring de fysieke gesteldheid van een paard en beoordeelt de documenten waarop onder meer informatie staat over de medische geschiedenis van het dier. Op basis daarvan geeft hij een exportcertificaat af. De NVWA-IOD heeft geen aanwijzingen dat de geëxporteerde paarden bestemd waren voor humane consumptie.
 
Fraude ondermijnt
De overheid moet kunnen vertrouwen op de juistheid van informatie en documenten die worden verstrekt bij exportkeuringen. Door met de documenten te frauderen wordt dat vertrouwen ondermijnd. Bovendien bestaat het risico dat de betrouwbaarheid van Nederland als handelspartner in het geding komt. De overheid treedt daarom hard op tegen fraude.
Bron: NVWA