Man verkoopt illegale gewasbeschermingsmiddelen, NVWA grijpt in

Inspecteurs en rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben dinsdag 8 december ongeveer 100 liter niet in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen bij een inwoner van de gemeente Hoogeveen.

De man wordt verdacht van het voorhanden hebben en online verhandelen van deze illegale middelen.

 

Illegale gewasbeschermingsmiddelen
Inspecteurs zagen op Facebook dat iemand illegale gewasbeschermingsmiddelen te koop aanbood. De verkoper bleek daarbij een schuilnaam te gebruiken. Onderzoek door een internetrechercheur leverde de echte identiteit van de verkoper op.

In zijn woning en de bijbehorende berging trof de NVWA enkele tientallen verpakkingen met in totaal ongeveer 100 liter illegale gewasbeschermingsmiddelen aan. Deze middelen zijn meegenomen. Ze zullen worden vernietigd. De NVWA doet nader onderzoek naar hoeveel van deze middelen de verdachte heeft verkocht en aan wie. Afnemers kunnen rekenen op een bezoek van de NVWA.

 

Illegale handel
In Nederland mogen alleen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden verhandeld en gebruikt. Deze middelen zijn uitgebreid getoetst op mogelijke schadelijke effecten voor het milieu, de volksgezondheid en de arbeidsomstandigheden van de gebruiker. Door het gebruik van niet toegelaten middelen kan er gevaar ontstaan voor mens, dier en milieu.