Dassenburcht vernield door motorcrossers

bron: ANP
8 maart 2011

Eén van de grootste dassenburchten van Nederland, in het Drentse Wapserveen, is ernstig beschadigd door motorcrossers. De burcht werd gebruikt als springschans en is daardoor enorm toegetakeld. Dat maakte Natuurmonumenten bekend.

 

Volgens woordvoerder en boswachter Andre Donker hebben onverlaten een crossbaan aangelegd in het bos. ,,De crossers hebben een pad van een meter breed uitgesleten in de bosgrond en daarbij de burcht niet ontzien." Het is niet bekend of er dieren zijn omgekomen. In de burcht huisden ongeveer acht volwassen exemplaren en een onbekend aantal jongen. Donker vermoedt dat de meeste dassen zijn gevlucht door het lawaai van de motoren. Eén vrouwtje bleef achter met haar jongen.

Donker heeft dit bij de provincie gemeld, die handhaver is van de natuurwetgeving. Na een week rust wil Donker controleren of de dassen weer zijn teruggekeerd. ,,Desnoods plaatsen we infraroodcamera's om te zien of dit ook is gebeurd".

Update:
De dassenburcht nabij het Drentse Wapserveen is dinsdag 8 maart 2011 opnieuw overreden door motorcrossers. Dat maakte boswachter André Donker woensdag bekend.

Dinsdag werd bekend dat een groep motoren enorme schade had aangericht door de burcht als springschans te gebruiken.

Donker trof bij de dassenburcht verse bandensporen aan waardoor opnieuw schade is ontstaan. De boswachter heeft het incident gemeld bij de Algemene Inspectie Dienst (AID) en de provincie Drenthe.

Ook is er een getuige gehoord die dinsdag crossactiviteiten heeft waargenomen rondom de burcht.

Volgens Donker gaat het om een groepje van drie crossers, van wie er één woensdag zal worden verhoord door de provincie en de AID.