Oproep: om mee te schrijven aan een bundel met gedichten en verhalen over natuurbeleving

De Nederlandse dichter Simon Buschman werkt aan een derde bundel met als werktitel: De vleermuizen vliegen uit. Buschman nodigt iedereen uit om als mede-auteur een onderwerp te kiezen.

De auteur Simon Buschman wordt door de politie regelmatig als lifecoach ingehuurd.

Vleermuizen — en zoveel meer
Mijn grootvader, een man van weinig woorden, had een herhaalzin: ‘Wat leeft, dat heeft er recht op. Besef-ut. ‘ Vooral het ‘besef-ut’ maakte steeds weer diepe indruk op me. Als ik er naar vroeg, dan had hij het over respect voor wat leeft, over dat wat leeft bescherming verdient; ook nodig heeft. Wij – jij en ik – hebben daarin een taak, meer dan dat: een opdracht; een verantwoordelijkheid.

Deed dat zwaar aan? Nee. Integendeel. Hij meende gewoon wat hij zei. En dan is de verwoording ervan niet zo van belang. Hij was geen gladde prater, maar wist wel waar hij het over had: over recht op leven voor wat leeft.

Een paar jaar geleden besloot ik een variant van zijn ‘opdracht’ op te pakken door in dichtvorm te schrijven over de merkwaardige maar ook boeiende betrekking tussen Mens & Natuur. Ik vraag vervolgens iemand (een medeauteur) daar dieper op in te gaan, er zelf iets van te vinden, zich erover uit te spreken in ongeveer 300/350 woorden. Kort en krachtig dus.

Een voorbeeld: ‘Doodgemoedereerd / doet een merel zich tegoed / aan vleugelmieren, / volop bezig met zwermen / — het onvoltooide voltooid.’ Op uitnodiging schreef iemand de alinea:  ‘Tja, zo gaat dat, in de natuur, in een mensenleven, in onze samenleving. De natuur houdt ons een pijnlijke spiegel voor: veel blijft onaf door allerlei tegenstrijdige belangen. In de natuur gebeurt dat. Wie van ons kent dat niet? ‘ Om die bewustwording gaat het: besef-ut. En vraag je af wat dat betekent.

In de serie Mens & Natuur – opgezet vanuit de intentie: besef-ut  - verschenen twee bundels: Gegeven de tijd en In ruime mate. Beide hadden een goede pers en zijn intussen uitverkocht.

Er wordt nu gewerkt aan een derde uitgave, met als werktitel: De vleermuizen vliegen uit. Immers, 2011 is ook het jaar van de vleermuizen. Als enige vliegende zoogdieren verdienen ze wat extra aandacht. Vandaar. Maar iedere medeauteur kan vanuit het ‘besef-ut’ zijn eigen onderwerp kiezen. En dat vindt volop plaats. Daartoe nodig ik ook jou die deze oproep leest graag uit.

Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je krijgt informatie en een uitnodiging. Je bent welkom!

Simon Buschman
www.simonbuschman.nl