Verkiezing van de Groente Top 40

Het VARA Radio 1-programma ‘Vroege Vogels’ en de Nederlandse Vegetariërs Bond lanceren de verkiezing van de Lekkerste Groente van Nederland. Dit is een prelude voor de Vegetarische Restaurantweek van 3 tot en met 10 oktober. Uiteraard bestaan er verkoopcijfers die een indicatie geven van de groentesmaak in ons land, maar mogelijk is de best verkochte groente toch niet de populairste. Op zondag 2 oktober wordt in ‘Vroege Vogels’ de Groente Top 40 uitgezonden.

Er zijn 62 groentesoorten geselecteerd voor de ‘longlist’, van aardappel tot zuurkool. Daar tussenin vinden we bekende, maar ook vergeten soorten: naast sperzieboon, bloemkool en doperwt ook pastinaak, aardpeer, snijbiet en schorseneer. Suggesties voor andere soorten zijn welkom.

Verkoopcijfers
De verkoopcijfers van groente geven de volgende Top 5:
1. Sla
2. Tomaat
3. Komkommer
4. Paprika
5. Roerbakgroenten

Bovenstaande lijst vertoont nogal wat onduidelijkheden. Het gaat hier niet om verkoop per kilo of per stuk, maar uitgedrukt in geld. Ook worden kropsla, ijsbergsla en veldsla op een hoop gegooid en is roerbakgroente geen soort, maar een mengelmoes. Dat geeft bijzondere of dure soorten het nakijken. Verwacht wordt dat een specialiteit als de asperge hoge ogen kan gooien in de verkiezing.

Startschot
Aanstaande zondag 21 augustus vindt de officiële start van de verkiezing plaats in ‘Vroege Vogels’ op Radio 1, door Gert Jan Jansen van ‘Hof van Twello’ en directeur Floris de Graad van de Nederlandse Vegetariërs Bond.

Stemmen kan tot en met 21 september op www.lekkerstegroente.nl.
Informatie over de Vegetarische Restaurantweek is te vinden op www.devegetarischerestaurantweek.nl.


De Groente Top 40, officiële start van de verkiezing in ‘Vroege Vogels’, aanstaande zondag 21 augustus van 08.00 – 10.00 uur bij de VARA op Radio 1 (vanaf zondagmiddag ook terug te luisteren via vroegevogels.vara.nl).