VROM-Inspectie pakt verkoop gevaarlijke verf aan

18-10-2011 - Er zijn nog steeds winkels en bouwmarkten die verf verkopen met een te grote hoeveelheid schadelijke oplosmiddelen. De VROM-Inspectie heeft inmiddels 48 winkels met een dwangsom gedreigd als zij die verkoop niet staken. De bedrijven hadden reeds een waarschuwing gehad.

Oplosmiddelen in verf zijn schadelijk voor de gezondheid. Sinds 1 januari 2010 gelden in heel Europa aangescherpte normen voor hoeveel oplosmiddelen er in verf mogen voorkomen. In 2010 mochten nog oude voorraden verkocht worden maar na 1 januari 2011 was dat definitief voorbij. De VROM-Inspectie heeft bij een eerste gerichte controleactie bij ongeveer 60% van de bezochte winkels nog verf met een te hoog gehalte oplosmiddelen aangetroffen. Het gaat vaak om restpartijen die goedkoop worden aangeboden. De inspectie blijft de komende tijd controleren.
Voor consumenten is de wel toegelaten verf op het etiket te herkennen aan de verplichte vermelding van de sinds 2010 geldende norm en de aanwezige hoeveelheid oplosmiddelen.
Bron: VROM Inspectie