Zevende Nacht van de Nacht groot succes.

03-11-2011 - Ruim 25.000 mensen genoten van de duisternis!

Afgelopen zondagnacht hebben duizenden mensen genoten van alweer de zevende Nacht van de Nacht! Er waren honderden ‘duistere’ activiteiten te bezoeken door heel Nederland. De zachte temperaturen deden velen genieten van wandeltochten door donkere natuurgebieden, sprookjesverhalen bij kaarslicht, huiskamerconcerten of sterrenkijken tussen de wolken door.
Bij de Utrechtse Museumnacht die dit keer tijdens de Nacht van de Nacht werd gehouden kon je over de hoofden lopen.

Anders altijd verlichte gebouwen als de Dom in Utrecht, de Euromast, de Grote Kerk van Dordrecht en de St. Jan in Middelburg stonden deze nacht geheel in het donker. Maar ook honderden andere kerken, kantoren, bruggen, torens en monumenten waren in een indrukwekkende duisternis gehuld. Zo was de verlichting op van voetbalclub ADO Den Haag gedoofd en stonden de hoofdkantoren van ING, ABN-AMRO en Siemens in het donker.

Resultaten meldpunt lichthinder
Er is heel veel onnodig licht in Nederland. Dat blijkt uit de bijna 2000 meldingen op de lichthinderkaart van De Natuur- en Milieufederaties, medeorganisator van de Nacht van de Nacht. De meldingen zijn in zeven categorieën verdeeld (openbaar, sportveld, reclame, recreatieterreinnen, verlichting uit een gebouw, verlichting van een gebouw, particulier). De meeste meldingen vallen in de categorie openbare verlichting, zoals straatverlichting en verlichting van snelwegen. Ook verlichting van gebouwen vindt men vaak onnodig. Monumenten die `s nachts verlicht zijn of bedrijven die de hele nacht met grote spots worden verlicht. In de categorie ‘verlichting uit een gebouw’ scoort opvallend hoog de verlichting uit koestallen. Veel koeien staan dag en nacht in een verlichte stal. De staldeuren staan vaak wagenwijd open en verspreiden veel licht. Ook opvallend zijn de meldingen van scholen waar het licht `s nachts aan blijft.
De Natuur- en Milieufederaties gaan de komende tijd zoveel mogelijk meldingen oplossen, samen met de veroorzaker. Ook worden gemeenten en provincies aangesproken op hun duisternisbeleid.

Belang van donkere nachten
Met de Nacht van de Nacht vragen De Natuur- en Milieufederaties en Natuur & Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. En het blijft niet bij één nacht.  Steeds meer bedrijven en gemeenten nemen structurele maatregelen om onnodige en hinderlijke verlichting tegen te gaan.

Bron: Natuur & Milieu,