Tien procent van de verpakkingen bevat te veel zware metalen

04-11-2011 - Tien procent van de kunststofverpakkingen bevat nog steeds te veel zware metalen. Dat blijkt uit een controleactie van de VROM-Inspectie. De Inspectie controleerde 203 verschillende draagtassen van kunststof, productverpakkingen en rollen kunststoffolies.

Met name loodchromaat, dat wordt gebruikt om folies en draagtassen geel te kleuren, zorgt voor problemen. Naar aanleiding van de controleactie heeft inmiddels een grote leverancier van plastic toevoegingen besloten loodchromaat niet meer actief aan te bieden en zijn klanten op de alternatieven en op de milieugevolgen te wijzen.

Met name in gele folies en draagtassen vond de VROM-Inspectie lood in combinatie met chroom, in concentraties van 40 tot 100 keer de toegestane norm (van 100 ppm). Loodchromaat geeft een stabielere gele kleur aan kunststof. Er zijn alternatieven voor deze carcinogene stof maar die zijn duurder. Loodchromaat blijft in verbrandingsassen en in de plastic recyclingketen circuleren.

De VROM-Inspectie controleerde zowel bij producenten van verpakkingen als bij winkels/distributiecentra van consumentenartikelen. De producten die niet voldeden zijn voor zover mogelijk van de markt gehaald. Tegen vier van de tien onderzochte bedrijven zijn bestuursrechtelijke maatregelen genomen.

Bron: VROM-Inspectie http://goo.gl/x4h9F