Verpakkingswijze van orchideeën valt op bij Douane

22-11-2011 - Op de 07 juni 2011, controleerde de Nederlandse douane een zending orchideeën (transit van Ecuador naar Zwitserland), die volgens de Ecuadoriaanse CITES-uitvoervergunningen een totaal van zevenhonderdnegenentachtig planten bevatte van een grote verscheidenheid aan soorten van de familie van de Orchidaceae.

De verpakkingswijze was voor de Douane aanleiding om een nader onderzoek in te stellen. Door een slimme manier van verpakken zaten er veel meer planten in de zending dan op basis van de vergunning was toegestaan.

De gehele zending is in beslag genomen. Na telling bleek dat het in totaal om 1020 planten ging.

Van deze 1020 behoorden 913 planten tot soorten orchideeën die zijn opgenomen in bijlage B en 107 planten die behoorden tot soorten orchideeën opgenomen in bijlage A.
De botanische expert vond geen bewijs dat de planten uit het wild waren weggenomen. Daarom werd het besluit genomen om de planten te doneren aan botanische tuinen.
De luchtvaartmaatschappijen werden verantwoordelijk gesteld worden voor het illegaal transport. De kosten van de inbeslagneming zullen worden verhaald op de transporteurs.

Klik hier voor het originele artikel (Engels).