Staatsecretaris Bleker gaat natuurbeleid herijken.

10-12-2011 - Overzicht van de belangrijkste punten uit het debat van landbouw- en natuurbegroting 2012. "Het is genoeg geweest". Jacobi (PvdA) vindt dat de natuur bij staatssecretaris Bleker (Landbouw) niet in goede handen is. Maar Lodders (VVD) ziet het anders: "Zonder economie geen ecologie en wat dat betreft maakt Bleker heldere keuzes".

Behandeling 6 december

De nieuwe koers van Bleker biedt meer kansen voor particulier initiatief en voor een realistisch natuurbeleid, meent Lodders. Zij wijst erop dat veel ondernemers natuurregels als knellend ervaren. Maar als het aan Jacobi ligt, gaat dat natuurbeleid over naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat ministerie heeft geld zat, meent zij, want het kan met gemak 230 mln uitgeven aan maatregelen om 130 km/u mogelijk te maken.

"De natuur is van ons allemaal". Bleker mag van Jacobi natuurgronden niet in de verkoop doen. De natuur is er toch niet alleen voor de happy few met een jachthut en een golfbaan? Van Gerven (SP) vindt het natuurakkoord tussen rijksoverheid en provincies een "wurgakkoord". "Decentralisatie met te weinig middelen" voegt El Fassed (GroenLinks) eraan toe. Ouwehand (PvdD) spreekt van "chantage". Bleker blijft vervuilen en de provincies moeten de milieudoelstellingen realiseren, aldus Ouwehand.

Staatsbosbeheer
De bezuinigingen op Staatsbosbeheer leiden volgens Van Gerven tot een "dramatische verslechtering van de natuur". Waarom mag Staatsbosbeheer eigenlijk niet meer meedoen aan het zo waardevolle project Oostvaarderswold?, vraagt Thieme (PvdD). Maar als het aan De Mos (PVV) ligt, gaat er geen eurocent meer naar dit project: "We moeten in deze crisistijd nu eenmaal de broekriem aanhalen". Dat is volgens Wiegman (ChristenUnie) een verkeerde benadering. Juist in crisistijd moet je zorgvuldig omgaan met wat kwetsbaar is, meent zij.

Megastallen
Soms is schaalvergroting de enige oplossing, zegt Snijder (VVD). Boeren moeten toch goed kunnen ondernemen? Thieme is het niet met haar eens en wijst op het enorme mestprobleem: "Het beleid van Bleker maakt waterzuivering nog duurder". Daarom pleit de PvdD-woordvoerster voor een stop op megastallen. Van Gerven heeft de indruk dat de staatssecretaris enkel de belangen van de megaboeren behartigt. Hij is het eens met Van Veldhoven (D66) dat boeren niet op kwantiteit, maar op kwaliteit moeten concurreren.

Duurzaam
Welke extra duurzaamheidseisen gaat de staatssecretaris stellen aan de boeren en tuinders? Snijder wijst erop dat er nog wel iets verdiend moet worden. Maar Van Gerven is bang dat er straks alleen nog maar megastallen zullen zijn als die eisen niet worden gesteld. Dergelijke stallen zijn een doodsteek voor boeren, voegt El Fassed eraan toe. Evenals Van Veldhoven vindt hij dat boeren die kiezen voor duurzaamheid beter moeten worden beloond.
 

Boerenstand
"De boerenstand is goed voor Nederland". Koopmans (CDA) wijst op de substantiële bijdrage van boeren en tuinders aan het nationaal product. Volgens hem dwingen de almaar toenemende dierenwelzijnseisen boeren te stoppen of over te gaan tot schaalvergroting. Dat boeren de hogere kostprijzen onvoldoende kunnen doorberekenen, is Dijkgraaf (SGP) een doorn in het oog. Hij is het eens met El Fassed dat boeren een eerlijke prijs moeten krijgen voor hun producten.

Vervolg behandeling van de begroting.
8 december, begroting - "Ik ga het natuurbeleid herijken". Staatssecretaris Bleker (Landbouw) verdedigt de landbouw- en natuurbegroting 2012. Het kabinet stelt de kaders en beschermt wat bescherming nodig heeft, maar geeft vervolgens alle ruimte aan de provincies. "En het natuurbeleid blijft bij mijn departement", voegt Bleker eraan toe.

Tijdens de inbreng van de Kamer (6 december) stelde Jacobi (PvdA) voor om het natuurbeleid van Bleker over te hevelen naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Maar daar voelt Bleker niets voor: "Biodiversiteit heeft alles te maken met landbouwbeleid". Overheveling zou volgens hem bovendien betekenen dat natuurbelangen altijd worden gerelateerd aan economische belangen. Hij meent ten slotte dat provincies bij uitstek in staat zijn om natuurwaarden veilig te stellen.

Topsector
De landbouwsector genereert 10% van het nationaal product en is de tweede agrarische exporteur van de wereld. Bleker spreekt van een "topsector". Wel vindt hij dat de sector ervoor moet zorgen dat er draagvlak blijft voor de productiewijze. Maar El Fassed (GroenLinks) wijst erop dat veel agrarische ondernemers moeten stoppen. Dat komt omdat de staatssecretaris met zijn rug naar de sector staat, meent hij. Hoe gaat Bleker er bijvoorbeeld voor zorgen dat de agrarische ondernemers een eerlijke prijs krijgen voor hun producten?

Dierenwelzijn
De sector is aan zet, zegt Bleker, om gestalte te geven aan de nieuwe dierenwelzijnseisen, "maar ik stel wettelijke eisen en zie toe op handhaving en toezicht". Zo komt er een hardere aanpak van dierenmishandeling. De opmerking van Jacobi dat stropers nog steeds met te lage boetes wegkomen, is voor de staatssecretaris aanleiding om contact op te nemen met zijn collega van Justitie.

Schaalvergroting
Als staatssecretaris Bleker niets doet, hebben we over 30 jaar alleen nog maar supergrote megastallen, stelt Van Gerven (SP) vast. Thieme (PvdD) sluit zich bij hem aan. Volgens haar hebben gemeenten en provincies onvoldoende instrumenten om grootschalige veehouderij tegen te houden. Dat is Bleker niet met haar eens. Maar als in het voorjaar van 2012 blijkt dat er veel vergunningaanvragen zijn gedaan voor excessieve schaalvergroting, overweegt hij met een nieuwe wet te komen.

Bron:Tweede Kamer