Vogels in shampooflacons aangetroffen

07-02-2012 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 2 vogels op Schiphol in beslag genomen. Een 54-jarige man vervoerde Rode kardinalen (vogels) in zijn sok aan zijn voeten. Deze manier van vervoer is niet toegestaan omdat er sprake is van dierenkwelling. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

De Nederlandse man die in Argentiniƫ woonachtig is, wilde 2 Rode kardinalen naar Argentiniƫ smokkelen. De 2 vogels werden bij een controle op Schiphol door de Douane ontdekt. De man had de vogels in shampooflacons verstopt die weer in pantykousjes zaten. Deze pakketjes had de man in zijn sokken aan zijn voeten. De man wilde vermoedelijk met de Rode kardinalen in Argentiniƫ gaan kweken.
De dieren zijn door Dienst Regelingen naar een aangewezen opvanghouder gebracht. Daar krijgen de dieren alle benodigde (medische) verzorging en goede huisvesting. De man kan de vogels terugkrijgen als hij alle gemaakte kosten voor opvang, transport en medische zorg heeft voldaan.
Rode kardinalen zijn geen beschermde vogels en het is dus ook niet verboden dergelijke vogels te exporteren. Als de man voor de juiste vergunningen had gezorgd en de vogels op een correcte wijze had vervoerd, was er niets aan de hand geweest.
Bron: NVWA (ELI)
Kijk voor een foto op de site van NVWA: http://goo.gl/RgjVp