‘Vroege Vogels’ petitie tegen dierenhandel op Marktplaats voortvarend van start

20-03-2012 - Na de start, vandaag, van de actie van VARA’s natuur- en milieuprogramma ‘Vroege Vogels’ tegen Marktplaats stromen de adhesiebetuigingen binnen, met honderden tegelijk. De actie is gericht tegen de handel in wilde dieren via Marktplaats .

Met hetzelfde gemak waarmee je op deze verkoopsite een set tuinstoelen op de kop tikt, kun je er een oehoe, reiger, eekhoorn of python aanschaffen. Deze dieren behoeven speciale zorg maar slijten door deze particuliere verkoop hun dagen vaak onder zeer onnatuurlijke en slechte omstandigheden in kooien, huiskamers en schuren. ‘Vroege Vogels’ vindt dat de handel in wilde dieren op internet moet stoppen en is op vroegevogels.vara.nl een petitie gestart tegen advertenties van wilde dieren op Marktplaats.

De aanleiding voor deze actie is de vrijlating van ooievaar ‘Freedom’. Deze vogel stond voor 400 euro te koop op Marktplaats en werd uit protest gekocht én vrijgelaten door een liefhebster. VARA-presentator Menno Bentveld is erbij aanwezig en gaat de confrontatie met Marktplaats aan. Vanavond om 19.20 uur op Nederland 2. Met een vervolg zondag a.s. op Radio 1 in Vroege Vogels.

Niet alleen het welzijn van deze dieren is in het geding. De verkoop werkt illegale handel en roof uit de vrije natuur in de hand. Door ontsnapping of het loslaten van dieren ontstaan bovendien risico’s voor de natuur.

De handel in wilde dieren is wettelijk toegestaan. Onder grote maatschappelijke druk is Ebay, het moederbedrijf van Marktplaats, in 2005 echter gestopt met de handel in alle dieren. Marktplaats zou volgens ‘Vroege Vogels’ dit voorbeeld moeten volgen.

De petitie staat online op: vroegevogels.vara.nl.

In Dier en Milieu 3 besteden we inhoudelijk aandacht aan het dossier ooievaar Freedom.