ILT pakt grote exporteur van elektronica-afval aan

20-03-2012 - Een bedrijf in Noord-Brabant dat sinds 2009 via de haven van Antwerpen op grote schaal afgedankte monitoren exporteerde naar Vietnam is daar mee gestopt na ingrijpen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De inspectie merkt de monitoren als gevaarlijk afval aan.

Het afvalbedrijf kocht ondermeer bij een groot Frans afvalbedrijf CRT-monitoren in, over de eerste 8 maanden van 2011 alleen al 17.000 stuks. Recycling van een dergelijke beeldbuis kost in Europa circa €5 per monitor. In plaats van gerecycled te worden, werden deze beeldbuizen via een niet-bestaand bedrijf voor een bedrag tussen de €1,50 en €1,80 verkocht aan een firma in de stad Truong Qiang in het noorden van Vietnam.

Vietnam kent een importverbod op gebruikte elektronica. Dat werd omzeild door een Vietnamese vergunning die import toestaat als de ingevoerde gebruikte elektronica weer wordt geëxporteerd. Deze export van de monitoren kon het bedrijf echter niet aantonen. De inspectie gaat er vanuit dat de beeldbuizen werden vervoerd naar China.

Ook China kent echter een importverbod op gebruikte elektronica om te voorkomen dat deze op een voor mens en milieu onveilige wijze worden gedemonteerd en, na te zijn ontdaan van de waardevolle materialen, op illegale vuilstorten belanden.

De ILT heeft inmiddels contact opgenomen met de Franse autoriteiten om ook langs die weg te voorkomen dat afgedankte tv’s en monitoren nog langer naar illegale bestemmingen buiten Europa worden geëxporteerd. Een last onder dwangsom moet nieuwe overtredingen van het bedrijf voorkomen. Tegen de directeur van het Brabantse bedrijf wordt ook proces-verbaal opgemaakt.
Bron: ILT