ILT inspecteert afvoer gevaarlijk ziekenhuisafval

31-03-2012 - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat in de tweede helft van 2012 gerichte bedrijfsinspecties uitvoeren bij ziekenhuizen. De inspecties zijn gericht op de naleving van de wettelijke voorschriften die gelden voor de afvoer van gevaarlijk afval door ziekenhuizen.
Uit signalen van de sector en uit eigen onderzoek in 2011 blijkt dat de naleving van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen door ziekenhuizen sterk is teruggelopen. Het gaat met name om het beschikken over een veiligheidsadviseur, de opleidingseis van werknemers en de verpakkingsvoorschriften bij het zich ontdoen van vloeibaar infectueus (besmettelijk) afval. Eerder was de naleving door onder meer handhaving en voorlichting in de periode 2002 tot en met 2006 aanzienlijk toegenomen.
Goede naleving van de voorschriften is van essentieel belang zodat hulpdiensten in het geval van een calamiteit erop kunnen vertouwen dat de vlag de lading dekt. Op basis van de juiste documentatie en etikettering kunnen zij snel en adequaat optreden. Om er op te kunnen vertrouwen dat classificatie en verpakking in overeenstemming zijn met de voorschriften moet de vereiste kennis over de vervoersvoorschriften binnen deze branche aanwezig zijn en de voorschriften strak worden nageleefd.
Gevaarlijk afval afkomstig uit ziekenhuizen bestaat uit verschillende soorten bedrijfs- en chemisch afval. Hieronder kunnen chemische en besmettelijke stoffen zitten die al in zeer kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor mens, dier en het milieu.
Bron: ILT