Aanhouding verdachten in asbestzaak

18-04-2012 - De opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) heeft onder leiding van het Functioneel Parket op 17 april 2012 twee verdachten aangehouden die werkzaam zijn (geweest) bij een grote Nederlandse rederij. De aangehouden personen worden ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor het uitvoeren van werkzaamheden op zeeschepen waarbij asbest is vrijgekomen.
De werkzaamheden werden uitgevoerd zonder dat de daarvoor noodzakelijke voorzorgsmaatregelen waren getroffen.
Het asbest kwam vrij bij werkzaamheden op een van de zeeschepen van de rederij. Ondanks de aanwezigheid van asbest zijn de werkzaamheden niet stopgezet. De werkzaamheden werden uitgevoerd door eigen medewerkers en ingehuurd personeel. Het bedrijf heeft nagelaten speciaal opgeleide mensen op het gebied van asbestverwijdering in te zetten. Het vermoeden bestaat dat bij ten minste vier schepen op een vergelijkbare manier is gehandeld. 
De werkzaamheden zijn in Italië uitgevoerd, maar omdat de schepen onder Nederlandse vlag voeren voert de ILT-IOD het strafrechtelijk onderzoek uit.
De aanleiding van het opsporingsonderzoek was een signaal van een van de medewerkers die de asbestwerkzaamheden op het schip heeft uitgevoerd. Eerder doorzocht de opsporingsdienst van de ILT twee verschillende locaties van de rederij. Daarbij werd een deel van de administratie van het bedrijf in beslag genomen.
Bron:ILT