Bleker: ' Ambitie ontbreekt in Europees dierenwelzijnbeleid'

18-06-2012 - De Europese raad van landbouwministers heeft de nieuwe strategie voor dierenwelzijn aangenomen. Nederland heeft zich onthouden van stemming omdat de strategie volgens staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) niet ambitieus is.
Er wordt bijvoorbeeld te weinig aandacht gegeven aan het beperken van de transportduur van slachtvee tot maximaal 8 uur.
‘Ik ben teleurgesteld in de reactie van de Eurocommissaris Dalli omdat hij geen aanstalten maakt om iets met de transporttijden van slachtvee te doen. De lat ligt voor de verbetering van het dierenwelzijn niet hoog genoeg’, aldus staatssecretaris Bleker. Enkele andere landen zoals Zweden, Engeland, Oostenrijk en Denemarken ondersteunden de staatssecretaris in zijn kritiek.
Europees dierenwelzijnstrategie
In de nieuwe Europese dierenwelzijnstrategie staat dat er richtlijnen komen voor dierenwelzijn voor alle dieren die bedrijfsmatig worden gehouden. Europa zal zich meer richten op het versimpelen en uitvoeren van de bestaande richtlijnen. Dat kan bijvoorbeeld door training en opleiding en het geven van richtsnoeren voor de uitvoering van bestaande regels en richtlijnen . De Europese ministers zien een belangrijke rol weggelegd voor producten die diervriendelijker worden geproduceerd. Dat kan zichtbaar worden gemaakt door bijvoorbeeld promotie en etikettering.
Bron:EL&I