NVWA ontdekt illegale handel in paardensperma

16-07-2012 - Medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn bij controles gestuit op 2 illegale paardenspermawincentra.
De wincentra in Groningen en Overijssel hebben paardensperma gewonnen, vervoerd en verhandeld zonder dat zij beschikten over het verplichte keuringsrapport van de NVWA of het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE). Het bedrijf in Overijssel exporteerde dit sperma zelf en was bovendien recidivist. Dit bedrijf heeft 2 jaar geleden dezelfde overtreding begaan en heeft toen een boete van €4000,- gekregen.
Er gelden strenge regels voor de handel in sperma omdat sommige besmettelijke dierziekten zich via sperma kunnen verspreiden. Handel in paardensperma is alleen toegestaan als het wincentrum waar het sperma vandaan komt is goedgekeurd door de NVWA of het PVE. Bij de keuring wordt elke hengst ieder jaar gecontroleerd voordat het dekseizoen begint.
Als het sperma bestemd is voor de export worden de hengsten ook tijdens het dekseizoen gecontroleerd. Export van paardensperma is alleen toegestaan als het sperma afkomstig is van EU-erkende paardenspermawincentra of van EU-erkende paardenspermaopslagcentra en als er een geldig exportcertificaat bij het sperma aanwezig is. De NVWA erkent de spermawincentra en spermaopslagcentra en geeft deze exportcertificaten af.
Het recidiverende bedrijf beschikte niet over een EU-erkenning en exporteerde paardensperma zonder de benodigde exportcertificaten naar diverse landen binnen de EU zoals Duitsland en Denemarken .
Beide bedrijven is een proces verbaal aangezegd. Verder zijn de bedrijven gesommeerd zich direct onder toezicht te laten stellen bij het PVE om de benodigde vergunningen aan te vragen. Omdat de bedrijven niet voldoen aan de eisen voor Europese erkenning mogen zij sowieso geen sperma exporteren. De NVWA zal binnenkort controleren of de spermawincentra aan alle regels voldoen.
Bron: NVWA