Bestrijding Aziatische tijgermug in Heijningen

17-07-2012 - Het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gestart met de bestrijding van exotische muggen op een industrieterrein in Heijningen.
Tijdens een reguliere controle begin juli werden enkele Aziatische tijgermuggen aangetroffen bij een importeur van gebruikte banden. De bestrijding is een voorzorgsmaatregel zodat de muggen geen kans krijgen zich te vestigen in Nederland.
In Nederland zijn nog geen exotische muggen aangetroffen die drager zijn van ziekteverwekkende virussen of parasieten. Door voorvallen in het buitenland is wel bekend dat deze muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren. Om te voorkomen dat de muggenexoten zich op deze locatie verder vermenigvuldigen en verspreiden, is gekozen voor actieve bestrijding. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië maar komt inmiddels ook voor in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa.
Centrum Monitoring Vectoren
In 2009 is gestart met het structureel monitoren van de aanwezigheid van exotische muggensoorten door oprichting van het CMV. Er zijn sindsdien 3 verschillende exotische muggensoorten aangetroffen in Nederland: de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rots-poelmug en de gele koortsmug. Deze vondsten werden gedaan bij importeurs van gebruikte banden, waarbij altijd is overgegaan tot bestrijding op het bedrijf en in de directe omgeving. Bij bedrijven die de plant Lucky bamboo importeren, zijn al sinds 2006 controles.
De muggen worden bestreden door de NVWA samen met het Kenniscentrum Dierplagen. Er worden middelen gebruikt die zowel larven als volwassen muggen doodt. Direct betrokkenen en omwonenden worden geïnformeerd over de bestrijding die enkele maanden in beslag neemt.
Bron:NVWA