1000 kilogram illegale antibiotica in beslag genomen

02-08-2012 - De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft 1000 kilogram van het illegale antibioticum virginiamycine in beslag genomen.
Rechercheurs van de NVWA troffen de partij aan bij een doorzoeking vorige week in een Noord-Brabants overslagbedrijf. Deze illegale antibiotica kwam aan het licht na signalen van de Belgische autoriteiten dat mogelijk een grote partij illegale middelen zou worden afgezet in Nederland.
Uit een 1e inventarisatie blijkt dat de illegale middelen mogelijk bestemd waren om als groeibevorderaar te verwerken in diervoeders. Ook is het niet uit te sluiten dat er al eerder via deze weg illegale antibiotica zijn ingevoerd en verwerkt. Het strafrechtelijk onderzoek zal dit verder moeten uitwijzen.
Virginiamycine 
Sinds 1998 is het antibioticum virginiamycine in de Europese Unie verboden als toevoeging in diervoeders. Reden is dat het resistentie tegen antibiotica kan ontwikkelen. In enkele landen buiten de EU is het middel wel toegelaten. Hierdoor is doorvoer in de Europese Unie wel toegestaan, maar moet dit wel altijd uitdrukkelijk aan de toezichthoudende autoriteiten worden gemeld.
Bron: NVWA