Olde Maten & Veerslootlanden wordt grootste natuurgebied van Nederland

04 oktober 2012 - Schoolkinderen uit de omgeving hebben het officiële startsein gegeven voor de inrichting van het grootste natuurgebied van Nederland.
Het gaat hier om het bijna duizend hectare grote gebied Olde Maten & Veerslootlanden tussen Zwartsluis en Staphorst. Dienst Landelijk Gebied (DLG) voert in opdracht van de provincie Overijssel de inrichtingswerken uit. De meeste gronden zijn inmiddels eigendom van Staatsbosbeheer.
Olde Maten & Veerslootlanden is grotendeels een Natura 2000-gebied. Als zodanig maakt het onderdeel uit van een Europees netwerk van beschermde gebieden. In het gebied zijn al oude veensloten (zogenoemde boksloten) hersteld. Er wordt nu een natte as aangelegd om meer water van goede kwaliteit in het gebied te krijgen.
De officiële start was op 28 september in Rouveen. In het programma stond de toekomst en de betekenis van het gebied voor de omgeving centraal. De kinderen willen het gebied vooral kunnen gebruiken om er te varen, fietsen en kamperen. In het nabijgelegen Zwartewaterklooster heeft heel vroeger een klooster gestaan. Een monnik uit dit oude klooster was speciaal ter gelegenheid van de officiële start ‘tot leven gebracht’. Hij stopte de kaarten met daarop alle wensen van de kinderen in een koker en verzegelde die. Over 25 jaar wordt de koker weer geopend. Dan wordt nagegaan of alle wensen en ideeën zijn uitgekomen.
Na de starthandeling was er een discussie over het belang van en de kansen voor het natuurgebied. Enthousiasme bleek er over en weer te zijn over het beheer door boeren. Boeren uit de omgeving gaan het grootste gedeelte van het gebied beheren. Zo blijft het gebied een onderdeel uitmaken van hun bedrijfsvoering. Het beheer van het gebied levert in de toekomst vooral door maaisel veel biomassa op. De ‘nieuwe energie’ is een belangrijk onderdeel van het provinciaal programma.
Het Waterschap Groot Salland wil in het gebied natuurvriendelijke oevers aanleggen om de waterkwaliteit te verbeteren. DLG neemt deze maatregelen in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) mee bij de uitvoering in Olde Maten & Veerslootlanden.
Bron: DLG