NVWA controleert bij maïstelers op vanggewas

19-10-2012 - De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) gaat de komende weken bij maïstelers op zand- en lössgrond controleren of zij wel direct na de oogst een vanggewas telen.
Het vanggewas neemt de in de bodem achtergebleven stikstof op en voorkomt daardoor dat deze uitspoelt naar het grondwater. De controles door de NVWA vinden plaats in het hele land.
Maïstelers op zand- en lössgrond zijn verplicht om direct nadat de maïs is geoogst een vanggewas te telen. Dit vanggewas mag niet voor 1 februari 2013 vernietigd worden. Voorbeelden van vanggewassen zijn gras, winterrogge, bladkool, bladrammenas, wintertarwe, wintergerst of triticale.
Gevolgen bij overtreding
In de mestwetgeving zijn o.a. regels opgenomen over het gebruik van dierlijke meststoffen. Hiermee voldoet Nederland aan de Nitraatrichtlijn die vanuit de Europese Unie gesteld is. Het niet telen van een vanggewas is een overtreding en kan leiden tot een proces-verbaal en tot rapportage aan de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
Bron: NVWA