De wintertijd start met bijna 400 duistere activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht op 27 oktober

22-10-2012 - Nederland viert alweer haar achtste editie van de  Nacht van de Nacht op zaterdag 27 oktober.
Zowel in de stad als  op het platteland zijn er bijna 400 duistere activiteiten voor jong en oud: dineren bij kaarslicht, donkere vaar- en wandeltochten door bijzondere natuurgebieden, met spannende activiteiten en vele andere speciale evenementen.
Met de Nacht van de Nacht vragen De Natuur- en Milieufederaties en Natuur & Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Meer dan honderd gemeenten, landmarks en bedrijven doven die nacht hun verlichting.  Zo staan de Poldertoren in Emmeloord, de Dom in Utrecht, de Oldehove in Leeuwarden en de Grote Kerk in Dordrecht en Den Haag in het donker. Ook   bedrijven zoals Douwe Egberts, Novotel, SDU, Sociaal Economische Raad (SER), British American Tobacco – Niemeyer , Siemens, de Zurichtoren en de New Orleans, de hoogste woontoren van Nederland, doven hun lichten.
Om de Nacht van de Nacht te vieren worden in alle provincies nachtelijke activiteiten georganiseerd. Van enkele activiteiten tot boordevolle programma’s. Kijk op www.nachtvandenacht.nl voor een uitgebreid overzicht. Hieronder een aantal opvallende activiteiten:
Noord-Nederland
Volg een workshop nachtfotografie in Velsen of Groningen. Zoek mee naar het Donkerste plekje van Skarsterlân of vaar met de Regina Andrea over de Waddenzee. Ervaar kinderyoga in een uniek stukje stadsnatuur, de Koeweide in het Vondelpark Amsterdam.
Midden-Nederland
Loop mee in de dierenlampionnenoptocht in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Bezoek de imposante foto-expositie van astronaut André Kuipers in Sterrenwacht Sonnenborgh te Utrecht. Vaar mee met de fluisterboot in Nationaal Park De Biesbosch. Zoek vleermuizen met een batdetector in Ooltgentsplaat. Verken het Gietense donkere bos zonder zaklamp. Kom uilen lokken en vleermuizen spotten in Zeewolde.
Zuid-Nederland
Beleef de duisternis in het zompige moeras van de Brabantse Moerputten en bewandel een deel van de 600 meter lange Moerputtenbrug. Wandel naar fort Sint Pieter op de Sint Pietersberg of in de Middeleeuwse driehoek Baalsbruggen-Rolduc-Burg Rode. Of maak uilenmaskers in Domburg.
Speciale gedichtenwedstrijd Nacht van de Nacht
Op www.facebook.com/nachtvandenacht  kan iedereen zijn of haar mooiste gedicht posten. De gedichten worden gejureerd door Vincent Bijlo, cabaretier en ambassadeur van de Nacht van de Nacht. De wedstrijd loopt van 11 oktober en eindigt op 25 oktober om 12.00 uur. Winnaars  worden maandag 29 oktober bekendgemaakt  via www.nachtvandenacht.nl en facebook.
De Nacht van de Nacht wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.
Bron: Natuur&Milieu