Verkiezing Paddestoelen Parade

28-10-2011 – In het VARA Radio 1-programma Vroege Vogels is de verkiezing van de mooiste en populairste paddestoelen geopend.
2012 is een bijzonder paddestoelenjaar waarin ook weer zeldzame en nieuwe soorten zijn ontdekt. Afgelopen week nog de dwergvaalhoed in Limburg. De herfst is traditioneel dé tijd voor de zwammen en boleten, hoewel ze ook in andere tijden van het jaar voorkomen. Peter-Jan Keizer van de Nederlandse Mycologische Vereniging (mycologie = de wetenschap die zich bezig houdt met het bestuderen van schimmels) heeft dertig van de meest voorkomende herfstpaddestoelen geselecteerd.
Van Anijschampignon tot Zwavelkopje
Van de ruim 5000 (!) in ons land voorkomende soorten is gekozen voor de meest voorkomende in deze tijd van het jaar. Als de ‘paddestoelenbendes’ nog niet langs zijn geweest dan zijn het de paddestoelen die nu in grote delen van Nederland te vinden zijn.
Stemlokaal geopend
Tijdens de uitzending van Vroege Vogels op 2 december wordt bekend gemaakt wat Nederland de mooiste paddestoel vindt. Maar eerst kan er tot en met 1 december gestemd worden. Vanaf vandaag is op de website vroegevogels.vara.nl de voorselectie van 30 herfstpaddestoelen te bekijken. Iedereen kan op drie geliefde paddestoelen een stem uitbrengen.