Vliegenzwam wint Paddestoelen Parade

30-11-2012 – De vliegenzwam is de meest geliefde paddestoel van Nederland. Deze herfst hield het VARA Radio 1-programma Vroege Vogels de verkiezing van de mooiste en populairste paddestoelen.
Met kop en schouders staat “die rode met witte stippen” op de bovenste plaats van de Paddestoelen Parade. Zondagochtend wordt de hele ranglijst in het radioprogramma bekend gemaakt.
Bijzonder Paddestoelenjaar
2012 is een bijzonder paddestoelenjaar waarin ook weer zeldzame en nieuwe soorten zijn ontdekt. De herfst is traditioneel dé tijd voor de zwammen en boleten, hoewel ze ook in andere tijden van het jaar voorkomen. Peter-Jan Keizer van de Nederlandse Mycologische Vereniging (mycologie = de wetenschap die zich bezig houdt met het bestuderen van schimmels) heeft dertig van de meest voorkomende herfstpaddestoelen geselecteerd. Daarop is een maand lang massaal gestemd met de vliegenzwam als onbetwiste winnaar.
Vliegenzwam
De bekendste verschijningsvorm van de vliegenzwam is een donkerrode hoed met witte stippen. De witte stippen zijn restanten van het algeheel omhulsel waarin de paddenstoel 'opgesloten' zat, voordat hij uit de grond omhoog kwam. Deze spoelen bij regenachtig weer vrij snel van de hoed. De meeste vliegenzwammen zijn nu verdwenen – met de vorst aan de grond van de komende dagen zullen ook de laatste exemplaren het loodje leggen.
Van Anijschampignon tot Zwavelkopje
Van de ruim 5000 (!) in ons land voorkomende soorten is gekozen voor de meest voorkomende in deze tijd van het jaar. Als de ‘paddestoelenbendes’ nog niet langs zijn geweest dan zijn het de paddestoelen die nu in grote delen van Nederland te vinden zijn.
Paddestoelen in eigen tuin
Tijdens de uitzending van Vroege Vogels op zondag 2 december wordt bekend gemaakt wat Nederland de mooiste paddestoel vindt. Ook worden tips gegeven hoe je een paddestoelenrijke tuin kan maken.
Persbericht Vroege Vogels