Stortverbod op bodem-as en alle grond

07-12-12 - Vanaf 1 januari 2013 verbiedt het ministerie van Infrastructuur en Milieu het storten van bodem-as uit afvalverbranders en alle grond.
Momenteel geldt al een stortverbod voor ernstig verontreinigde grond. Dit verbod wordt dus uitgebreid naar alle grond, dus ook niet-ernstig verontreinigde en schone grond. Deze maatregelen worden genomen om het hergebruik van materialen verder te stimuleren.
De beleidsdoelen tot extra afvalhergebruik zijn verwoord in de ambitieuze beleidsbrief 'Meer waarde uit afval' die in augustus 2011 naar de Tweede Kamer is gestuurd. Nederland is al Europees koploper in afvalhergebruik, maar het ministerie wil dat het hergebruik verder groeit van 80 procent van het afval nu naar 83 procent in 2015.
Op 1 januari 2013 wordt het Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen (Bssa) gewijzigd. Met deze wijziging wordt de lijst van afvalstoffen waarvoor een stortverbod geldt, uitgebreid met ongeveer 14 afvalstoffen, waaronder omvangrijke stromen als grond (met uitzondering van grond met een niet-reinigbaarheidsverklaring) en bodemassen van afvalverbrandingsinstallaties (AVI-bodemas). Ook voor andere minerale afvalstoffen, zoals veegvuil en slib van riolen, kolken en gemalen geldt vanaf 2013 een stortverbod. Hiermee wordt voorkomen dat deze stromen, door het wegvallen van de afvalstoffenbelasting per 1 januari 2012, worden gestort. Storten kan bovendien worden tegengegaan door verscherpte handhaving.
Uitzonderingen mogelijk
Er zijn uitzonderingen mogelijk op het stortverbod. Eén van die uitzonderingen is het storten van verontreinigde niet-reinigbare grond met een verklaring van niet-reinigbaarheid. Een verklaring van niet-reinigbaarheid kan worden aangevraagd bij Bodem+. Bodem+ toetst de reinigbaarheid namens de minister aan de reinigbaarheidscriteria uit de Regeling beoordeling reinigbaarheid grond 2006.
Tweede uitbreiding stortverbod in voorbereiding
Naast de hierboven beschreven uitbreiding heeft de minister van Infrastructuur en Milieu een tweede uitbreiding in voorbereiding voor koud-immobiliseerbare grond. Dit conceptbesluit is op 3 oktober 2012 ter openbare inspraak in de Staatscourant gepubliceerd. De in werking treding van het verbod op koud-immobiliseerbare grond wordt verwacht op 1 juli 2013 of uiterlijk 1 januari 2014.
Bron: EZ (Agentschap.NL)