Opnieuw vuurwerkvangst in postpakketten

13-12-2012 - Bij controle van postpakketten bij een van de grote postpakketbedrijven heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport vijf verschillende pakketten met in totaal ruim 100 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen.
De pakketten, van verschillende afzenders, zaten verdeeld over twee vrachtwagens afkomstig uit Polen en waren bestemd voor afnemers in Nederland, Duitsland en Denemarken. De Nederlandse geadresseerden wacht een proces-verbaal. Het vuurwerk is afgevoerd naar een veilige locatie om vernietigd te worden.
De pakketten bevatten verschillende soorten vuurwerk zoals nitraten, batterijen en fonteinen. Met de opkomst van internet is het eenvoudiger geworden om vuurwerk aan particulieren aan te bieden vanuit landen als Polen en Tsjechië. Het vuurwerk wordt verzonden per post of via aparte transporten over de weg naar Nederland gebracht. Het vuurwerk wordt steeds zwaarder en brengt grote gevaren met zich mee, niet alleen bij het afsteken maar ook als het als postpakket wordt vervoerd. Postbedrijven willen het vuurwerk absoluut niet in hun keten hebben vanwege de veiligheid van chauffeurs en medewerkers in de overlaadcentra. 
De ILT ontwikkelt daarom in samenwerking met politie en douane en met de postpakketbedrijven methoden om deze aanvoer te blokkeren. Postbedrijven hebben hun eigen protocollen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. De inspectie scant met hulp van de douane regelmatig binnenkomende zendingen en gebruikt de daarmee opgedane informatie over afzenders en geadresseerden. Informatie over afzenders wordt gedeeld met inspectiediensten in het land van herkomst, ontvangers in Nederland worden bezocht door politie of ILT. 

Naast de acties bij de distributiecentra van de postpakketbedrijven voert de ILT dit jaar meer grens-wegcontroles uit op om de illegale invoer van vuurwerk langs deze weg te ontmoedigen. De controles worden uitgevoerd door teams van ILT-inspecteurs, samen met andere toezichthouders zoals de Nederlandse en Duitse politie en de Koninklijke Marechaussee.
Bron:ILT