Minder subsidie bij ontbreken gewasbeschermingsplan

29-01-2013 — Agrariërs die bij een controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen gewasbeschermingsplan kunnen laten zien, worden gekort op hun subsidie.
Het ontbreken van een plan wordt vanaf dit jaar gezien als een ernstige overtreding en kan daarmee van invloed zijn op de inkomenssteun die de ondernemer uit Brussel krijgt. Voor het ontvangen van deze steun moet namelijk aan alle voorwaarden voor goed ondernemerschap worden voldaan, dit wordt ook wel cross-compliance genoemd.
Tot eind vorig jaar werd het niet hebben van een gewasbeschermingsplan gezien als een ‘herstelbare overtreding’. De agrariër kreeg de kans om alsnog een plan op te stellen. Deed hij dat op tijd, dan had dit verder geen gevolgen voor zijn subsidie. Nu deze herstelmogelijkheid is geschrapt moeten gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen te allen tijde een plan kunnen laten zien.
Het hebben van een plan blijft de verantwoordelijkheid van de agrariër, ook als een loonwerker de middelen toepast. Vooral veehouders laten het spuiten vaak over aan loonwerkers en hebben zelf vaak geen plan voor het gebruik van de middelen. Het ontbreken van een gewasbeschermingsplan kan leiden tot een korting van 3% van de hele inkomenssteun. De NVWA begint in februari met de cross-compliance controles. Boeren hebben dus nog even de tijd om een gewasbeschermingsplan op te stellen.
Nieuwe opzet gewasbeschermingsplan
Distributeurs en loonwerkers hebben kant en klare formulieren die boeren kunnen gebruiken. Doel is dat er bewust en kritisch gekeken wordt naar het gebruik en de alternatieven voor chemische bestrijding goed zijn afgewogen. Om het de boeren nog makkelijker te maken werkt het ministerie van Economische Zaken samen met de sector aan een nieuwe opzet van het gewasbeschermingsplan. Deze zal naar verwachting in januari 2014 van kracht worden.
Meer informatie
Randvoorwaarden Gemeenschappelijk Landbouw Beleid