Hygiëne-inspectie en traceringonderzoek na melding E.coli bacteriën

18-02-2013 — Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren op maandag 18 februari inspecties uit bij een uitsnijderij in Enschede.
Aanleiding van de inspectie is een zogenoemde RASFF-melding van de Zweedse autoriteiten dat er E-coli bacteriën zijn gevonden in rundvleessnippers die afkomstig zijn van dit bedrijf. Bij deze controle kijken de inspecteurs van de NVWA of het bedrijf alle hygiëne- en voedselveiligheidseisen in acht neemt.
Daarnaast doet de NVWA traceringonderzoek om te achterhalen aan welke bedrijven de rundvleessnippers geleverd zijn. Volgens de RASFF-melding was het vlees afkomstig van slachthuizen uit Hongarije, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Letland. De E.coli bacterie bevindt zich in het maag-darm-kanaal van het rund en kan via een onhygiënisch slachtproces op het vlees terecht komen.