Voorkom hooikoorts: help mee hooikoortsplant Ambrosia te bestrijden

19-08-2013 — De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept iedereen op alert te zijn op de hooikoortsplant Ambrosia en de plant op eigen grondgebied te verwijderen.
Deze plant, van oorsprong afkomstig uit Amerika, kan het hooikoortsseizoen in Nederland met 2 maanden verlengen als we verdere verspreiding niet voorkomen. De komende weken is het moment om Ambrosia te verwijderen, omdat de plant nu gaat bloeien en daardoor goed te herkennen is. De NVWA adviseert de plant niet in de GFT-container te gooien, maar in de restafval-container. De plant wordt dan verbrand en niet opnieuw door middel van compost verspreid.
Bij het verwijderen van planten is het belangrijk ervoor te zorgen dat de Ambrosiaplant niet in contact komt met de huid om zo allergische (huid)reacties te voorkomen. Dit kan door handschoenen en dekkende kleding te dragen. Als de planten bloeien, wordt ook aangeraden een mondkapje en veiligheidsbril te dragen.
Ambrosia rukt op
Het huidige hooikoortsseizoen in Nederland is ongeveer eind augustus afgelopen. Op dit moment komt Ambrosia nog niet massaal voor in Nederland. Maar in tegenstelling tot vroeger zien we dat Ambrosia zich tegenwoordig in ons land vermeerdert en zich zo verder kan verspreiden. Dit komt waarschijnlijk door het veranderende klimaat in ons land. Ambrosia bloeit pas vanaf eind augustus en kan doorbloeien tot in oktober. Als verdere verspreiding van deze plant niet wordt voorkomen, dan kan Ambrosia het huidige hooikoortsseizoen in de toekomst dus met 2 maanden verlengen. De plant geeft sterk allergene pollen af die stevige allergische reacties opwekken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Verder is Ambrosia een lastig te bestrijden akkeronkruid.
De planten staan vooral op 'verstoorde gronden', zoals tuinen, bermen en bouwterreinen. In tuinen groeit Ambrosia vooral op plaatsen waar vogelvoer is gestrooid. Vetbollen en strooivoer bevatten soms zaden van Ambrosia. Vaak staan er enkele planten bij elkaar, maar er komen ook locaties voor met honderden planten, vooral in stedelijke omgevingen. Verwacht wordt dat de Ambrosia zich verder zal vestigen en verspreiden in Nederland als niet de nodige maatregelen worden genomen. Daarom roept de NVWA particulieren, (gemeentelijke) groenbeheerdiensten, akkerbouwers en natuurbeheerders op extra alert te zijn op de plant en deze te bestrijden.
Meld waarnemingen
Denkt u Ambrosia te hebben gezien? Dan is het erg waardevol als u deze waarnemingen meldt. Met uw waarnemingen kunnen we de ontwikkeling van Ambrosia in Nederland volgen. Verder kunnen bijvoorbeeld gemeentes met deze waarnemingen Ambrosia gaan bestrijden. Vorig jaar werd Ambrosia ruim 300 keer gemeld. Het herkennen van deze plant is echter lastig. Daarom heeft de NVWA vorig jaar een gratis iPhone App (de Ambrosiamelder) laten ontwikkelen. Deze app ondersteunt bij het herkennen van Ambrosia en geeft de mogelijkheid tot het melden van waarnemingen. Waarnemingen kunnen ook doorgegeven worden via waarneming.nl, telmee.nl of Natuurkalender.nl.
Op www.ambrosiavrij.nu staat meer informatie over de herkenning, melding en verwijdering van Ambrosia.
Bron: Rijksoverheid