Doorzoeking en aanhoudingen wegens illegale gewasbeschermingsmiddelen

04-09-2013 - Inspecteurs en de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerden vandaag doorzoekingen uit in 2 woningen en in 2 gebouwen van bedrijven die ervan worden verdacht dat zij het uit Rusland afkomstige illegale gewasbeschermingsmiddel BN3 verkochten aan Franse rozentelers.
Bij deze doorzoeking is 720 kilo BN3 in beslag genomen.
Binnen de Europese Unie mogen alleen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze middelen zijn getoetst op mogelijk schadelijke effecten voor het milieu, de volksgezondheid en de arbeidsomstandigheden van de gebruiker. Door te handelen in niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen voorkomen bedrijven tijdrovend en kostbaar onderzoek dat aan een eventuele toelating vooraf moet gaan.
Eerder deze week hielden inspecteurs van de NVWA in een andere zaak 2 snijrozentelers uit de Noordoostpolder aan. Tegen de 2 loopt een strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrifte, het gebruik van verboden gewasbeschermingsmiddelen en het op de verkeerde manier toepassen van gewasbeschermingsmiddelen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.
Vooral bij snijrozentelers constateert de NVWA in toenemende mate dat er illegale middelen worden gebruikt of dat toegestane middelen verkeerd worden toegepast. Daarom kan deze sector rekenen op extra aandacht van de NVWA.
In april 2013 werd bij de 2 rozentelers een deel van de administratie in beslag genomen en werd bij 1 van de telers verboden gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Zij zijn hiervoor in het verleden vaker beboet.
Bron: NVWA