Nationale Politie eind 2014 nagenoeg voltooid

17-09-2013 - De formele start van de Nationale Politie op 1 januari van dit jaar onderstreept de ambitie van het kabinet om Nederland veiliger te maken. Dit streven wordt volgend jaar onverminderd voortgezet - ook in financieel moeilijke tijden. Onder meer door politiezaken slimmer en beter aan te pakken.
De realisatie van de Nationale Politie zal eind 2014 grotendeels voltooid zijn. Aan de ontwikkeling van het Politie Dienstencentrum wordt volop gewerkt, evenals aan de vorming van een landelijke meldkamercentrale en het op orde brengen van de ICT. De operationele sterkte blijft 49.500 fte.  De robuuste basisteams zijn eind volgend jaar operationeel.
Betere politieprestaties door efficiëntere bedrijfsvoering
Efficiëntere bedrijfsvoering zal de effectiviteit van politieprestaties doen toenemen. Ook de burger zal dat merken. Zo wordt het gemakkelijker aangifte te doen, onder meer via telefoon of internet, en wordt de aangever geïnformeerd over de afhandeling. Daarnaast vindt er een investering plaats in kwaliteit: onder meer in politiemensen die aangiftes opnemen en de opsporingsmogelijkheden ervan beoordelen.
Terugdringen van bureaucratische rompslomp
Ook het terugdringen van de bureaucratische rompslomp gaat onverminderd voort. Door het gebruik van smartphones bij het opmaken van een proces-verbaal, hoeft de agent straks niet meer terug naar het bureau. Ook de aanpak van belastende bureaucratie bij het gebruik van bijzondere opsporingsmethoden werkt tijd- en geldbesparend. Datzelfde geldt voor het verwerken van flitsboetes. In 2014 gaat het Centraal Justitieel Incasso Bureau dat van de politie overnemen. Volgend jaar moet dat alles resulteren in 25 %  administratieve lastenverlichting wat neerkomt op een productiviteitswinst van 5000 fte. De Nationale Politie krijgt ook geen efficiencytaakstelling opgelegd. Dat alles biedt ruimte voor versterking van vakmanschap en professionaliteit, meer blauw op straat en schept daarmee voorwaarden een veiliger Nederland.
Bron: Rijksoverheid